• Wensballonnen

    18 februari 2012

    In de les gemaakt als kado en op 11 februari opgelaten!

    Lees meer >> | 2211 keer bekeken

  • Jyske Ostkust

    9 juli 2011

    Na maanden werk blijkt eindelijk mijn Jyske Ostkust af.

    In de schilderijengalerie  (bij droombeelden) bijgevoegde video is het proces te zien,maar zet hem niet groot, want dat werkt niet!

    Te bedenken dat ik dit werk eigelijk naar die anomieme zomerexpo had willen doen...

    Lees meer >> | 2248 keer bekeken

  • Zomerexpo 2011 - Anoniem gekozen!

    18 april 2011

    16 april, 15.00 uur, Den Bosch.

    De rij was lang.

    Ben, Vibe en ik stonden met mijn twee werken op de steekwagen tussen een grote fietsdoos met dame en een fiks schilderij-op-twee-voeten-gesteund in.

    We maakten al snel lacherig kennis, wisselden ideeen uit over kosten-baten analyse van 4 keer 1200 kunstwerken a 25 euro per stuk inschrijving, de belangeloze vrijwilligers met T-shirts en het prijzengeld.

    Lees meer >> | 4950 keer bekeken

  • Leegte

    13 februari 2011

    Leegte is voor mij aanwezigheid van het al.

    Er is geen spraken van orde of chaos, alleen van aanwezigheid. Aanwezigheid van fysieke lichamen, materie; van geest; van tijd; gedachten; gevoelens; verleden; heden; toekomst; van stilte en beweging; van leven; van dood; van alles tussen uitersten.

    Mijn werk herbergt niet wat men leegte zou kunnen noemen in de conventionele zin van woord: Leegte als ongevuld. Mijn schilderijen zijn vol kleur, lijn, beweging, relief, lagen verf en transparante delen waar het doek doorheenschimmert.

    In mijn autonome werk zoek ik juist naar dat raadsel van de alomvattende aanwezigheid. `

    Ik benader het raadsel vanuit een vast onderwerp: mens. Dier of landschap en zoek naar de lagen van aanwezigheid door aan te sturen op een situatie van complete chaos, totale verwarring. Hoe langer ik dit kan vasthouden in mijn werk hoe meer het schilderij een portret wordt van die alomvattende aanwezigheid. Leegte in de zin van niets is voor mij niet te bevatten en ook niet interessant.


    Het werk waar ik nu mee bezig ben is een portret van Jutlands Oostkust. Het is een verzameling beelden en herinneringen van de afgelopen 15 jaar. Het is een schilderij dat me gelukkig maakt door wat het voorstelt (Deense kust) maar ook door de zoektocht naar het voor de kijker aanvaardbaar afbeelden van wat zij misschien chaos zouden noemen.


     


     

     

    Lees meer >> | 2411 keer bekeken

  • Chaos en oplossing

    8 december 2010

    Ik zoek graag naar meer chaos, meer lagen, meer diepte en raadsel.

    Door de opdrachten en ook door het lesgeven wordt mijn werk wat te vlak, te makkelijk.
    Door de routine zie ik snel oplossingen voor problemen en juist de oplossingen sluiten het raadsel en het onverwachte uit.

    Lees meer >> | 2363 keer bekeken

  • Schaduwen

    13 oktober 2010

     Schaduwen die overlappen beinvloeden elkaar. 

    Lees meer >> | 2495 keer bekeken

  • De kleuren van de dood

    28 september 2010

    Tante Henny is overleden. Twee dagen ervoor droomde ik haar dansend als een jonge meid met haar boezemvriendin in oudroze en houtbruin.

    Nu schilder ik padden en zelfportretten in zwart, oranje, geeltinten en ultramarijn.

    Tegelijkertijd peins ik over verloren vriendschappen die carrière maken aan de andere kant van de wereld en anderen die zelfs niet via het web terug te vinden zijn.

    Lees meer >> | 2940 keer bekeken

  • Bufo bufo

    9 september 2010

    Ik ben verliefd! Het stormde, het was 's avonds laat en Sjaak en ik werden voortgeblazen temidden van zwevend vuilnis. Sjaak stak zijn poot sierlijk omhoog en meters verder kwam het neer. Een benevelde voorbijganger sprak zijn bewondering uit en wij waaiden snel verder, de hoek om bang voor copieergedrag. En daar temidden van al die dynamiek kroop iets voort over de stoep richting Kleiweg,  deel: racebaan. Ik pakte de pad op en voelde de pootjes de temperatuur van mijn hand aannemen. En met de pad kwam de stilte, het voelen en het verlangen het bij me te stoppen.

    Lees meer >> | 2553 keer bekeken

  • La gitane 2

    14 augustus 2010

    Beginnen met schilderen, ik heb er zin in of doe alsof.

    Drie doeken staan klaar, eentje moet er toch lukken!

    Ik begin als op papier, met lijnen inkt. 

    Daarna een aantal vegen in kleur. Ik ben geraakt door beweging en tegenbeweging, pro en contra, tegenstelling en evenwicht en de dynamiek die daardoor ontstaat.

     Bovendien is ze droevig, met de mond gesnoerd houdt ze zich in?

    De kleuren rood, groen, en zwart en wit komen uit het oorspronkelijke schilderij.

    Ik werk gestaag door en aan het eind van de dag is dit het resultaat:

    Een voornamelijk met paletmes geschilderd werk, dus vrij grof en pasteus. De ogen zijn het belangrijkst, de mond is een blurr.

    Ziezo, nummer een is klaar.

     

    Nummer twee begon als volgt:

    en werd een bont geheel dat me niet meer aan mijn eigen werk deed denken maar aan oud werk van mijn vroegere maatje Margot van Ewijk. Met Margot was ik GoBoo.

    We maakten installaties, muurschilderingen en waren enorm op elkaar ingespeeld. Margot schildert prachtige portretten en vreemd dat er nou een bij mij opduikt.

    Margot zou daar iets prachtigs van brouwen, maar ik draaide het op zijn kop en maakte er dit van:

    Een clowneske Gitane, met mooie dromen in haar verfhuid.

     

    Wat nu!  Twee schilderijen af en geen tijd voor een derde poging.

    Ik mailde mijn moeder, mijn helpdesk op dit gebied. Zij mailde terug: Het is allebei niks, je vind je onderwerp niks, dus de produkten zijn ook niks en als je denkt de kunstliefhebber wat te kunnen aansmeren dan ben je simpel: Daar prikken ze toch doorheen.

    Ik denk echter de kunstliefhebbers best te kunnen foppen. Ze kopen toch ook tulpen en massaproduktie rozen notabene op behang? Al moet ik toegeven dat het CBK publiek waarschijnlijk eerder een CBK-visie heeft dan een bijenkorf-filosofie. Bovendien kan ik best een goed schilderij maken op basis van een onderwerp dat ik niet zelf heb gekozen. 

    Gedurende mijn korte vakantie met het gezin denk ik na.

    Terug in Rotterdam weet ik het: De eerste Gitane is de klos. Ik ga haar afwerken, zet mijn naam erop en lever het in. Dat is zo gepiept!

    Ik begin met de naam: Mijn leerlingen bezweer ik altijd vroeg te beginnen met signeren. Dan past het in het schilderij, wordt het deel van de compositie en geen schoolse handtekening. Dat had ik ook moeten doen, maar ik had bedacht dat, omdat dit zo'n klein doekje is het op de zijkant moest, die ook nog bijgewerkt moest worden en niet klaar was. Kortom, ik viel in mijn eigen kuil en voor ik eruit was was ik een dag verder! 

    De eerste penseelstreek leidde tot een hele reeks die tot de rest van de middag duurde. Er kwamen streken bij die net niet op de goede plek stonden, weggeveegd werden en een aantal millimeter verplaatst moesten worden, of dikker of langer geschilderd, of..

    Nu is het gezicht is omsloten door zwart en rood waardoor het beter naar voren komt. Verder zijn er wat details bijgewerkt (gele vlekken, rode strepen)

    .

    Op de rechter zijkant staat mijn naam en jaar. In tekens van boven naar beneden en met de blokprint achtige kleurverdeling krijgt het een oosterse sfeer.

    Misschien niet helemaal geschikt voor een Spaanse Zigeunerdame.

    Ik ben tevreden.

    Het is nu zondag, uiterlijk vrijdag kan ik het brengen. Hopelijk is het dan een beetje droog.

     

    Lees meer >> | 3117 keer bekeken

  • La Gitane

    18 juli 2010

     Het CBK Rotterdam gaat n.a.v. het onlangs voor een zeer veel hoog verdrag verkochte doek "La Gitane" van Kees van Dongen een expositie organiseren van op dat werk geinspireerde schilderijen.

    Ik heb me daar voor aangemeld. Van Dongen is immers een van mijn favorieten, waar ik elke keer weer van leer...

    Via Christies.com is het schilderij sterk vergroot te bewonderen. Wat een prachtig werk: alles op de goede plek; subtiel maar ook grof; gedetailleerd maar ook schetsmatig en een wonderlijk penseel- en kleurgebruik! Helaas is het plaatje bij die verkopers niet van die kwaliteit te downloaden. Dan maar schermafbeeldingen maken. 

    Langzaam aan durf ik het mezelf toe te geven: Dit dure schilderij van deze grote meester vind ik niks! Ik vind het gewoon een vreselijk saai schilderij! Alles is perfect, zo perfect dat ik medelijden krijg met het norse model, dat model stond omdat het toen "in" was om spaanse zigeunerdames te schilderen en ze er mee verdiende.

    Arme meid, ik heb niks met jou en met het belachelijk kleine formaat van 50 x 40 cm.

    Waar ben ik aan begonnen!

    Opgeven doe ik niet, dat is gewoon stom ( om met mijn dochter te spreken). Ik ga doen wat ik mijn cursisten ook altijd zeg. Ik ga het leuk maken voor mezelf.

    Hoe?

    1.  Het vereiste formaat van 50 x 40 cm is voor mij te klein om me door het hele werk te laten inspireren. Ik neem er een deel van en blaas het op.

    2.  Ik kies voor het gezicht. Dat norse, afstandelijke karakter heeft blijkbaar toch iets geraakt. 

    3.  Ik ga eerst een serie tekeningen maken in mijn geliefde techniek o.i. inkt met pastel.

    Bah, de eerste is soep. Ik zocht het in de kleuren maar heb ze uit balorigheid complementair toegepast.

    Vervolgens maak ik op een groot vel een reeks van 4 van links naar rechts en heen en weer met de kleuren. De lijnen blijken mijn aanknopingspunt.

    Bij een tweede reeks van 6 blaas ik details steeds verder op: neuzen, ogen in directe lijnen. Steeds zoek ik naar beweging en tegenbeweging.

    Nu wordt het leuk! Eerste piek overwonnen! De volgende "Colle" is het beginnen met schilderen.

    Lees meer >> | 3105 keer bekeken

  • Meer blogs >>